Maatila suurella sydämellä

Kainuunharmaslammas

Kainuunharmas on alkuperäinen, oma lammasrotunsa, maatiaisrotunsa, joka on DNA-tutkimuksin pystytty eriyttämään suomenlampaasta.

Kainuunharmas oli kuolemassa sukupuuttoon, mutta ell. Pertti Hankosen määrätietoisella tietotaidolla, tutkimisella ja mielenkiinnolla sekä tarkalla jalostustyöllä, saatiin pelastettua useita eri kainuunharmas-sukuja. Tämän pitkäjänteisen uurastuksen tuloksena saatiin säilytettyä seitsemän eri pässilinjaa, joita kutsutaan Hankoslaisiksi. Puhdasrotuisiksi kainuunharmaiksi luokitellaan tällä hetkellä vain Hankoslaiset.

Ensimmäiset 7 nuorta uuhta hankittiin tilallemme vuonna 2013 Aholan lammastilalta. Meille oli heti alusta selvää, että lähdemme kasvattamaan alkuperäisrotuista suomenlammasta ja haluamme pitää lammaskatraan puhtaana kainuunharmaana. Ensimmäinen pässi hankittiin Ylijyrkkiön tilalta. Immo-pässi oli luonteeltaan lempeä ja valloittava tapaus.

Kainuunharmas on luonteeltaan seurallinen, utelias ja eloisa ja tähän määritelmään voimme todellakin yhtyä. Kainuunharmaan liha on mureaa ja villatuotteet yksilöllisiä monien eri sävyjen vuoksi. Ketteryyden omaava kainuunharmas soveltuu hyvin maisemanhoitoon ja metsälaitumille.

Ala-Katteluksen tila

© Ala-Katteluksen tila 2018

 

© Ala-Katteluksen tila 2018